maanantai 31. maaliskuuta 2014

Kasvihuone ja kukkakauppa

Kohti uusia haasteita. Tällä kertaa päätimme pysyä maan pinnalla.

Kukkakauppa, taimimyynti ja pienikokoinen kasvihuone.

Kuva 1. Vanha rähjäinen Elannon kauppa, joka oli siirretty Lauttasaaresta Espoon Mankkaalle.
Ilman mukavuuksia. Ulkohuussi ja hiililämmitys. Vanha lihamyllykin oli joskus ollut käytössä.
Joku totesi ”että jos tänne muutamme, niin minä en ainakaan tule mukaan”.

Kyllä se pikkuhiljaa muuttui. Hankittiin öljypannu, purettiin seiniä ja maalattiin. Kurre on kätevä käsistään, ”handy man”, ja lisäavun kanssa rakensi myymälän yhteyteen pienimuotoisen kasvihuoneen. 


Kuva 2. Kukkakaupan takaseinä purettu uuteen kasvihuoneeseen.

Suunnitteilla ei ollut alkaa viljellä kasveja, mutta kokeilimme vähän mansikan taimia. Siitä ei tullut yhtään mitään, joten hollantilaiset saivat hoitaa tämän puolen.

Joulun aikaan oli kiirettä, mutta tunnelma oli lämpöinen ja kaikilla oli hauskaa. Tuikut ja ulkokynttilät paloivat, ja taustalla soi musiikki. 

Vietimme Ikebana Oy:n 10-vuotis synttäreitä vakioasiakkaidemme kanssa. Se oli sitä Neste- ja Nokia-aikaa, toimistot olivat täynnä viherkasveja. Ruukut olivat enimmäkseen valkoisia tai ruskeita muoviruukkuja.

Viherkasvien ohella heräsi myös kiinnostus löytää Euroopasta mielenkiintoisia tuotteita. Kokeilimme erilaisia puutarhatuotteita, mutta huonolla menestyksellä. Myös tupakansytyttimiltä näyttävien hyttysenkarkottimien piti toimia äänen avulla… Kokeilimme niiden toimivuutta alkukesällä. Hyttynen istui kämmenellä, imi mehevän lounaan, ja lähti onnellisena lentoon etsimään seuraavaa uhria. Välillä se houkutteli vielä sukulaisetkin mukaan. 

Tuote joka löi läpi oli  Schultz-kasviravinne. Se löytyi sattumalta erään  tavaratalon hyllyltä New Yorkista. Schultz Ltd oli 40 vuotta vanha perheyritys, joka oli itse kehittänyt aineen. Sitä kutsuttiin Suomessa ”ihmeaineeksi”. 20-vuoden yhteistyö päättyi, kun yritys myytiin Spectrum Brands Ltd:lle. Raaka-aineet ja rahtikulut olivat nousseet niin korkeaksi, että he tekivät päätöksen myydä sitä vain Yhdysvalloissa.

Takapakkia tuli myös kukkakauppa-projektiin eräänä pakkasyönä. Öljy sakkaantui ja pannu sammui. Kaikki viherkasvit olivat paleltuneet ja jopa maljakoissa oli ohut pinta jäätä.

Kukkakaupasta luovuttiin, kun se ei enää ollut kannattavaa. Siirryimme toiseen ratkaisuun joka tänä päivänä toimii hyvin. Tilaamme kasvit suoraan Hollannin puutarhoista. Ne istutetaan meidän varastossa, jonka jälkeen toimitamme ne asiakkaille lyhyellä toimitusajalla. Näin asiakkaamme saavat tuoreita, hyvännäköisiä kasveja, eikä hävikkiä ole juuri lainkaan.

Raha ei aina ole se tärkein asia, yrittämisessäkään. Yrityksemme nykyisessä kokoluokassa pystymme henkilökohtaisesti palvelemaan asiakkaita ja yhdessä löytämään heille sopivan kokonaisratkaisun.

Näin käytiin läpi Ikebana Oy:n historian pääkohdat. Tuleeko mieleen jotain sattumuksia matkan varrelta? Jaa muistosi osoitteeseen vive.nyberg@ikebana.fi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti